16 jaar geen last van duizeligheid

In januari 1995 is bij mij de ziekte van Ménière geconstateerd. Medicijnen hielpen niet. In hetzelfde jaar heeft Dr. Vente mij een Utermöhlen prismabril aangemeten en daarna heb ik bijna 16 jaar (en 4 controles) geen last meer gehad van duizeligheid!

In augustus 2010 kwamen de duizeligheidsaanvallen terug met oorsuizen en slechthorendheid. De aanvallen werden heviger. In 2013 ben ik doorverwezen naar Prof. Stokroos in Maastricht. In 2014 kreeg ik een dexamethason behandeling (injectie in het oor), maar die heeft niet geholpen.

Een maand later heb ik een behandeling met gentamicine gehad. Zoals voorspeld kreeg ik 3 dagen daarna nog 1 zware aanval. Sindsdien heb ik geen aanvallen meer gehad!

Excellente kwaliteit van leven

Een lastige bijwerking is gebleven. Als ik loop, bewegen de beelden zo heftig dat ik mensen niet herken. Ik moet stoppen om ze te herkennen. Hierdoor kan ik niet meer tennissen en met fietsen moet ik meerdere keren afstappen omdat achterom kijken wat gevaarlijk is. Dit fenomeen heet Oscillopsie. Een gestoorde functie van het vestibulo-oculaire-reflex. In ruil voor de afwezigheid van de aanvallen is hier goed mee te leven.

Mijn conclusie is dat ik 16 jaar een excellente kwaliteit van leven heb gehad met een zeer simpel hulpmiddel, de Utermöhlen prismabril. Onderzoek om dit middel te integreren in de behandeltrap (Stepped Care) van de ziekte van Ménière zou m.i. veel schelen in kwaliteit van leven van de patiënt, en in kosten voor de ziektekosten verzekering.

Ina van Schinkel, juli 2015.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

  • 16 jaar geen last van duizeligheid

    In januari 1995 is bij mij de ziekte van Ménière geconstateerd. Medicijnen hielpen niet. In hetzelfde jaar heeft Dr. Vente mij een Utermöhlen prismabril aangemeten en daarna heb ik bijna 16 jaar (en 4 controles) geen last meer gehad van duizeligheid!

  • Onze dochter is een stuk vrolijker geworden

    Op basis van verschillende leestests, en uw onderbouwing voor “de prismabril van Utermöhlen”, heeft mijn dochter op school meer tijd gekregen voor het maken van proefwerken en repetities. Dit is een succes, omdat ze deze toetsen nu af kan maken binnen de ruimere tijd en zo kan laten zien wat ze weet.

  • De prismabril maakt het wat rustiger

    Onlangs heeft u onze zoon gezien vanwege hoofdpijn en duizeligheidsklachten. U heeft toen geconstateerd dat hij niet de ziekte van Ménière heeft. U heeft een recept voor een prismabril geschreven waarmee hij zijn zicht kan optimaliseren. Daarmee spaart hij zijn energie en verlaagt zo de druk op nog meer hoofdpijn.