Migraine

Wat is migraine?

Migraine is hoofdpijn die in aanvallen komt. De hoofdpijn komt plotseling op, soms midden in de nacht zodat u er wakker van wordt. De pijn zit meestal aan één kant van uw hoofd. De pijn is hevig of bonzend. Door inspanning wordt de pijn erger. De aanval gaat vaak gepaard met misselijkheid en overgeven. Fel licht en hard geluid worden vaak slecht verdragen. Een halfuur tot een uur voor de aanval kunt u schitteringen, flitsen of golvende beelden zien. Misschien heeft u tijdelijk een doof gevoel, tintelingen, of minder kracht aan één kant van uw lichaam. Ook spreken kan even moeite kosten. Een aanval kan 4 tot 72 uur duren, maar is meestal binnen één dag over. Sommigen hebben slechts af en toe een migraineaanval; anderen hebben er regelmatig last van.

Hoe ontstaat migraine?

Migraine ontstaat doordat de samenwerking tussen bloedvaten en zenuwbanen in de hersenen tijdelijk verstoord raakt. Aanleg speelt hierbij een rol. Waarom de een zelden een aanval heeft en de ander heel vaak is niet bekend. Meestal is er geen duidelijke aanleiding. Soms ontstaat een aanval na lang of juist uitslapen, te kort slapen, een nachtdienst, na vasten of na stress. Vrouwelijke hormonen hebben invloed op de migraine. Sommige vrouwen krijgen steeds migraine rond de menstruatie. Bij gebruik van de anticonceptiepil kan de migraine verergeren of juist verminderen. Tijdens de zwangerschap kunnen de klachten verminderen. Na de overgang blijkt de migraine bij een kwart van de vrouwen te verminderen; bij de helft verandert er niets; bij een kwart neemt de migraine zelfs toe.

Uitlokkende factoren of zogenaamde triggers, kunnen een aanval uitlokken, maar zijn niet te verwarren met de ‘oorzaak’ van migraine.

Zelfkennis is belangrijk. een hoofdpijndagboek is een goed hulpmiddel (allert online)

Men heeft vele factoren kunnen aanwijzen die zouden kunnen bijdragen tot het uitlokken van een migraineaanval, maar dit betekent niet dat ze een aanval veroorzaken.

 1. Stress en angst 70%
 2. Zware vermoeidheid 62%
 3. Hevige emotie 56%
 4. Tekort/teveel slaap 48%)
 5. Verborgen oogafwijking 5% (Foutieve refractie -funest voor hoofdpijn van de Reading Induce Headache type-).

“People who experience migraine headaches should attend a specialist to ensure that their refractive errors are appropriately corrected”.

Zie ook de Foutieve refractie pagina

Adviezen

Leg het aan anderen uit wanneer u een migraine-aanval heeft. Dan begrijpen zij het als u uw werk wilt onderbreken of op bed wilt gaan liggen. Probeer te achterhalen waardoor de hoofdpijn wordt uitgelokt. De beste manier om daar achter te komen, is het bijhouden van een hoofdpijndagboek.

http://www.gezondheidsmeter.nl/

Medicijnen

Zodra u een aanval voelt opkomen, kunt u een pijnstiller en een (zet)pil tegen misselijkheid en overgeven nemen. Deze zijn alleen op recept verkrijgbaar. Raadpleeg altijd hiervoor je arts

Hoe gaat het verder?

Het kan enige tijd kosten om uit te zoeken waardoor de hoofdpijn wordt uitgelokt en welke medicijnen bij u helpen.
Extra onderzoek is bij migraine is soms nodig. Wanneer u een paar aanvallen heeft gehad, bekijken we uw hoofdpijndagboek samen. Vaak blijkt dat iemand met migraine ook perioden met spanningshoofdpijn heeft. Spanningshoofdpijn gaat niet gepaard met misselijkheid en verergert niet door inspanning. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen migraine en spanningshoofdpijn, omdat er andere medicijnen voor gebruikt worden. Soms blijkt dat te veel gebruik van pijnstillers of migrainemiddelen de hoofdpijn verergert in plaats van vermindert. De behandeling moet dan worden aangepast.

Klik hier om naar de pagina over foutieve refractie bij migraine te gaan.

http://www.hoofdpijnpatienten.nl/

 • 16 jaar geen last van duizeligheid

  In januari 1995 is bij mij de ziekte van Ménière geconstateerd. Medicijnen hielpen niet. In hetzelfde jaar heeft Dr. Vente mij een Utermöhlen prismabril aangemeten en daarna heb ik bijna 16 jaar (en 4 controles) geen last meer gehad van duizeligheid!

 • Onze dochter is een stuk vrolijker geworden

  Op basis van verschillende leestests, en uw onderbouwing voor “de prismabril van Utermöhlen”, heeft mijn dochter op school meer tijd gekregen voor het maken van proefwerken en repetities. Dit is een succes, omdat ze deze toetsen nu af kan maken binnen de ruimere tijd en zo kan laten zien wat ze weet.

 • De prismabril maakt het wat rustiger

  Onlangs heeft u onze zoon gezien vanwege hoofdpijn en duizeligheidsklachten. U heeft toen geconstateerd dat hij niet de ziekte van Ménière heeft. U heeft een recept voor een prismabril geschreven waarmee hij zijn zicht kan optimaliseren. Daarmee spaart hij zijn energie en verlaagt zo de druk op nog meer hoofdpijn.